Op het internet vonden we deze tekst, wellicht handig:

Vraag:

Bestaat er een muzieknoteringsprogramma waarbij je bladmuziek in kan scannen en er dan dingen mee kan doen? Bijv. transponeren?
Ik gebruik nu Musescore, maar dan moet ik zelf handmatig muziek invoeren om later te kunnen bewerken. Ik zou heel blij zijn als dat niet hoefde.
Antwoord: Musescore

Dit kan wel in Musescore. File > Import PDF. (Bestand PDF importeren)
Je moet hiervoor je bestand inscannen als PDF.
Vervolgens ga je naar deze link:
https://musescore.com/import 
en dan vertaalt hij het automatisch in bladmuziek.

Zie hier een video ter verduidelijking:
https://www.youtube.com/watch?v=p-lLuR8hFsQ

Het resultaat wat met de functie in Musescore behaald kan worden, varieert alleen nogal. Ik heb hem wel eens geprobeerd en het levert vooral goede resultaten op bij bladmuziek die met de computer gemaakt is en niet al te ingewikkeld is, maar je kunt het altijd proberen.

 musescore scherm

Scanfunctie

Audiveris:

De scanfunctie van Musescore gebruikt het gratis programma Audiveris (maar dit programma hoef je niet op je computer geïnstalleerd te hebben om de scanfunctie te kunnen gebruiken.)
Hier meer informatie over Audiveris:
https://audiveris.kenai.com/


OMR - Optical Music Recognition:

Als je betere resultaten wilt van OMR (Optical Music Recognition), dan zijn er ook betaalde programma’s beschikbaar voor de computer zoals PhotoScore, SmartScore, capella-scan, SharpEye Music Reader en mobiele apps beschikbaar. Notateme Now is een voorbeeld van een Android app.
Het resultaat kan vervolgens nog nabewerkt worden met het scanprogramma zelf, of met een muzieknotatieprogramma naar keuze. 
Een voorwaarde is dat het muzieknotatie dan wel het bestandsformaat MusicXML kan openen, maar dat doet bijna ieder muzieknotatieprogramma.


PDFtoMusic Pro:

Ook heb je nog PDFtoMusic Pro, dit kun je het beste gebruiken als je bladmuziek in probeert te scannen, die gemaakt is met een muzieknotatieprogramma.
Hier links naar bovenstaande programma’s/app:
http://www.neuratron.com/photoscore.htm <- Photoscore 
http://www.musitek.com/compare.html -< Smartscore 
http://www.visiv.co.uk/ <- Sharpeye 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.neuratron.notatemenow <- Notatemenow


Finale en Sibelius:

Finale en Sibelius zijn andere muzieknotatieprogramma’s, de scanprogramma’s hierboven werken ook allemaal samen met MuseScore.
 
Hoe gebruik je Musescore:

Je moet dus naar de link https://musescore.com/import gaan, dan inloggen en dan kun je het bestand dat je probeert in te scannen daar uploaden, vervolgens kun je het resultaat downloaden en kun je het muziekstuk openen in Musescore.

Bron: https://www.startpagina.nl/v/computers-internet/software/vraag/598322/bestaat-muzieknoteringsprogramma-waarbij-bladmuziek-scannen

Bladmuziek vertalen via Musescore naar Klavarscript

Dit werkt via Musescore best goed!
Op de site https://musescore.com/sheetmusic is heel wat muziek te vinden: je moet je alleen even aanmelden en inloggen om er bij te kunnen.
Als je een muziekstuk van deze site opent in Musescore en daarna opslaat als XML-bestand, kun je het daarna meteen in Klavarscript openen.

Let op! Je kunt een muziekstuk ook meteen als XML-bestand downloaden, maar dat heeft niet de juiste indeling!
Daarom raden we aan om het eerst te openen in Musescore en dan op te slaan als XML. Dat gaat goed.
 

Attachements

Eerste stappen met Musescore 3 %28%2B aanvullingen%29 juni 2020.pdf
     .